Skip to main content

Odissea, de Maria Rovira, èxit rotund a
Barcelona i Madrid

Maria Rovira torna als escenaris del Mercat de les Flors  després de 20 anys amb un nou espectacle de dansa contemporània

Aquest octubre la Crea Dance Company ha estrenat la nova producció de la coreògrafa Maria Rovira, Odissea, amb música original d’Eduard Iniesta i coproducció del Mercat de les Flors i los Teatros del Canal.

Maria Rovira, Premi Nacional de Dansa al 1998, ha tornat a triomfar als escenaris de Barcelona i Madrid deixant constància de la seva sòlida carrera professional nacional i internacional, amb la que va ser la seva primera companyia Trànsit Dansa, fa una dècada.

L’espectador dempeus clama els artistes

L’estrena de l’Odissea ha finalitzat amb una llarga ovació del públic que emocionat, s’ha aixecat dempeus entre aplaudiments (clap, clap, clap)  i clamors d’escalf i admiració (bravo bravo!).

Tan a Barcelona com a Madrid la perfecció interpretativa de l’elenc de ballarins ha fet aixecar el públic a l’uníson, clamant la presència a l’escenari de Maria Rovira (directora artística i coreògrafa), d’Eduard Iniesta (compositor), Carme Gomi (vídeo) i Sergi Gracia (llums).

Agraïts per la gran acollida a ambdues ciutats, la Companyia Crea Dance té previst recórrer el territori nacional i internacional interpretant aquesta meravellosa obra de dansa contemporània de gran format.

Si vols saber-ho tot sobre les noves programacions de la Crea Dance Company pots consultar la nostra agenda.

La complexitat del procès creatiu

La creació de l’Odissea neix de la col.laboració de Maria Rovira en la Direcció Artística i d’Eduard Iniesta, consagrat músic i compositor que per primer cop compon una banda sonora per a un espectacle de dansa contemporània i de gran format.

Maria i Eduard companys de professió i amics, expliquen la idea de creació d’Odissea com un viatge trepidant a través de les imatges, amb una creació visual on el treball físic i a la vegada poètic ens porten la idea d’absència, de supervivència i de la petjada palpable del sentiment.

Maria Rovira ha centrat el treball d’investigació coreogràfic en el viatge intern i l’experiència dels ballarins així com en la intenció de l’obra en general: portar a l’espectador a experimentar un viatge poetitzat a través del moviment, la imatge i els cossos i expressió dels ballarins.

Una Odissea musical i visual

La genial col.laboració de Maria Rovira i Eduard Iniesta fan de l’Odissea un espectacle on les textures sonores i els ritmes transiten dibuixant la història dels personatges a través de paisatges canviants i rics en matisos. 

Com si d’un mantra es tractés, l’excel·lent composició musical sedueix i embolcalla al públic que fascinat connecta amb el moment present en cos, cor i ànima, dibuixant el camí d’un viatge cíclic i ple d’emocions tal com és la vida: moments fins i tot claustrofòbics, angoixants i èpics.

El complement perfecte a l’exigent execució escènica de l’obra són els impactants visuals de Carme Gomila i l’original il·luminació de Sergio Gracia que evidencien la genialitat artística i tanquen el cercle d’una posada en escena sensible i d’una plasticitat potent, plena de pinzellades èpiques i un gust per clarobscur, simbòlic i elegant.

9 coreografies trepidants

La peça de dansa Odissea consta de 9 coreografies que ens fan transitar mitjançant el moviment per la gesta homèrica d’emocions d’Ulises: de forma poètica, les 4 ballarines i els 4 ballarins dansen materialitzant a l’escenari qualitats com la bellesa i emocions com l’adversitat, la por, l’amor, l’alegria, la resiliencia etc, ingredients pels quals l’ésser humà transita constantment mentre dibuixa la història de la seva pròpia vida.

Odissea endinsa l’espectador en el canviant viatge que ha viscut el món en els últims temps i reflexiona, desde la intimitat i la celebració, sobre el que hem esdevingut i cap a on anem. Un viatge cíclic en el qual es fusionen diferents cultures i societats per adaptar-se a un món globalitzat però sense oblidar les seves arrels.

Durant 60 minuts, la diversitat de ritmes musicals vertebran una composició coreogràfica interpretada amb una tècnica i expressió perfectes, que extasien l’espectador dibuixant al temps un camí a recórrer,  carregat d’emoció i encant sensorial fent present l’alegria, la dificultat i la resiliencia en l’existència humana. 

Amb un ritme de música i moviment exultants, la creativitat en la composició escènica de l’espectacle ens fa endinsar en un món íntim i carregat d’emocions que captiva  l’espectador des del cor, endintsant-lo cap a un íntim trajecte i  cap a una Ítaca única i personal. 

El cor de dansa

La Crea Dance Company és un grup nombrós i divers de ballarines i ballarins, 8 en total, vinguts de Catalunya i Cuba. Un cos de dansa tan divers com homogeni en el seu moviment, que es creix a l’escenari forman una sola peça acrobàtica i arribant a un èxtasi grupal del cual l’espectador en forma part durant tota l’obra.

Una trobada d’estils i cossos diferents, representants de diverses cultures i idiosincràsies que ocupen un espai comú a través de 9 escenes que simbolitzen el viatge complet de la vida. 

La companyia Crea Dance de Maria Rovira, està formada per professionals especialitzats en dansa contemporània i clàssica: Nilufer Ackanbas, Ariadna Jordán, Marcel Quesada, Idolina Massa, Julio León Torres, Alejandro Miñoso, Osmani Montero i Laia Vancells. Alguns d’ells s’incorporen a la companyia Crea Dance al 2019, interpretant el Rèquiem de Mozart al Centre Cultural de Terrassa.

L’alt nivell d’exigència en moviments i ritme que requereix la peça és posada en clara evidencia quan el cos de ballarins l’interpreta amb un nivell d’execució escènica perfecte. Salts i figures acrobàtiques conviuen amb una tècnica de contemporani infalible i alhora, amb moviments que recorden els balls folklòrics dels pobles, tot això sense perdre l’essència armoniosa, la musicalitat i la personalitat coreogràfica a la que la Maria Rovira ens té acostumats. Tot un repte de virtuosisme en moviment constant.

En la formació del cos de ball, la Maria Rovira sempre ha tingut molt en compte l’equilibri entre la part masculina i la femenina, no només per un sentit equitatiu de gènere sinó per la necessitat d’integrar en l’escenari les dues parts complementàries, el ying i el yang, que aporten a totes les seves creacions coreogràfiques i escèniques una coherencia interpretativa i visual harmònica.

Odissea s’estrena al Mitjans

Han sigut nombroses les referències positives als mitjans locals i nacionals sobre l’obra Odissea. Agrair la gran difusió sobre l’espectacle per part de periodistes i mitjans especialitzats de tot el país, que reconeixen la feina de la Directora Artística Maria Rovira, per la seva admirada trajectòria professional, i la col.laboració amb un virtuòs de la música mediterrània, com és Eduard Iniesta en un duet artístic de Premi Novell sense precedents.

“Con una larga ovación finalizaba el estreno de esta Odissea en la que Rovira hace gala de su innata capacidad para mover el conjunto de intérpretes sin aparente esfuerzo…” – Maricel Chavarría de la Vanguardia

“María Rovira, una pionera de la disciplina en Cataluña, ha inventado mucha danza en esta vida… innegable resulta la fluidez, velocidad y virtuosismo de estos movimientos en los cuerpos de estas cuatro parejas…” – Omar Khan de Susyq

És imprescindible que entre tots, institucions públiques i privades,  dotem a la dansa de l’espai que es mereix, alçant-la com una forma d’expressió artística vehicular de la cultura i la identitat de països i nacions. 

La dansa és el  llenguatge universal més antic dels pobles.

Presentació de la Fundació Crea Dance

L’estrena d’Odissea consolida el projecte de la Fundació Crea Dance com a primera fundació de dansa publicoprivada a Catalunya, amb seu al Maresme, que desenvolupa un projecte artístic i social innovador amb la dansa i la música com a motor de millora de la qualitat de vida de les persones.

L’acte d’inauguració oficial de la fundació de dansa del Maresme, és celebrarà properament a la que serà la seva ciutat resident, Mataró. La viabilitat del projecte social és gràcies al suport del Consell Comarcal del Maresme i al patronat de la fundació que la dota de recursos necessaris per portar a terme la tasca fundacional i la seva proposta de valor.

Si vols col.laborar al desenvolupament del programa social de la Fundació Crea Dance i conèixer totes les nostres activitats, contacta amb nosaltres

Últimes notícies